,

Broccoli – Efecte pozitive asupra sanatatii

Broccoli este o plantă foarte asemănătoare cu conopida, excepție făcând inflorescența, care este mai răsfirată, puțin compactă și ușor desfăcută, de culoare verde. Poate avea, la anumite varietăți, culoarea galbenă sau chiar violet. Are originea comună cu conopida și este răspândită în aceleași zone.

Broccoli – proprietăţi
Profilul nutriţional al acestei plante este cu adevărat impresionant: conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi ignorata vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Vitamina K se găseşte în extrem de puţine alimente. Să disecăm puţin leguma verde: 100 de grame de broccoli vă aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina C.

Spre exemplu, această doză administrată zilnic în cazul unei răceli, îi scurtează tipul de manifestare. O altă caracteristică a acestor plante este compoziţia bogată în fitonutrienţi, substanţe care diminuează semnificativ riscul de diabet, de boli cardiovasculare şi de cancer, adică exact bolile civilizaţiei moderne.

Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii

Ajuta la reducerea valorilor colesterolului rau din sange. Broccoli contine o cantitate importanta de fibre solubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) din organism.
Contine antioxidanti puternici. Dintre toate legumele din familia cruciferelor, broccoli iese in evidenta ca fiind cea mai buna sursa de vitamina C si flavonoide necesare pentru o absorbtie eficienta a vitaminei C. De asemenea, broccoli are o concencentratie ridicata de alti antioxidanti puternici, precum lutenina, zeaxantina si beta-carotenul.

Ajuta la detoxifierea organismului. Fitonutrientii speciali din broccoli ajuta la toate etapele de detoxifiere a organismului, inclusiv la activarea, neutralizarea si eliminarea deseurilor toxice din organism.
Broccoli ajuta procesul digestiei. Broccoli este un carbohidrat inteligent si are un continut ridicat de fibre, compusi vegetali care stimuleaza functia digestiei. Fibrele (in special cele insolubile) previn constipatia, mentin nivelul de zahar din sange la parametrii normali si impiedica supraalimentarea. O cana de broccoli ofera la fel de multe proteine ca si o cana de orez sau porumb, dar la jumatate din calorii.

Selectarea si pastrarea:
Alege broccoli cu floarea compacta si care nu prezinta nicio degradare exterioara. Totodata, leguma trebuie sa fie uniform colorata in verde inchis, deschis sau cu nuante spre purpuriu in functie de specie, dar fara suprafete care tind sa se ingalbeneasca. Tulpina trebuie sa fie ferma, fara pete nici pe tulpina, nici pe buchet. In cazul in care frunzele nu au fost indepartate, acestea trebuie sa fie viu colorate si nicidecum ofilite. Broccoli este o leguma care se strica foarte repede, din aceasta cauza trebuie pastrata in punga de plastic in frigider. Tinuta in aceste conditii, leguma poate sa ramana proaspata maxim o saptamana. Deoarece apa grabeste degradarea este indicat sa nu speli leguma inainte de a o baga la frigider.