,

Uleiul de Cocos

DE CE ESTE ULEIUL DE COCOS ATAT DE SANATOS?


Deoarece conține un tip special de grăsimi saturate, respectiv trigliceride cu lanț mediu care sunt metabolizate diferit. Printre acestea, se numără: acidul caprilic, acidul lauric și acidul capric. Acești acizi grași sunt ușor digerabili, au proprietăți antimicrobiene și antifungice și se duc direct la ficat din tractul digestiv unde sunt utilizați ca o sursă imediată de energie sau transformați în așa-numitele ketone care pot trata afecțiuni ale creierului, cum ar fi epilepsia sau boala Alzheimer.
Uleiul de cocos presat la rece nu conține colesterol și nici grăsimi nocive de tipul trans, pe care tot medicii și specialiștii în nutriție ne avertizează să le evităm.
Pentru toate beneficiile uleiului de cocos, experți în nutriție și chiar medici ne sugerează să consumăm ulei virgin, organic, presat la rece, nehidrogenat.

Continutul nutritiv al uleiului de cocos
Colina este unul din nutrientii care se gasesc in cel mai mare procent. Din compozitia uleiului de cocos mai fac parte vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Beneficiile oferite de uleiul de cocos

– Calitati antifungice – gratie aciziilor grasi cu lant mediu existenti in compozitia sa, uleiul de cocos are proprietati antifungice puternice. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca acest tip de ulei poate distruge peste 50 de ciuperci de candida.

– Protectie cardiovasculara – vitaminele continute de uleiul de cocos sunt importante pentru sanatatea cardiovasculara. Specialistii confirma ca uleiul de cocos reduce nivelul colesterolului total, a colesterolului rau, trigliceridelor si lipoproteinelor – toti acesti makeri fiind considerati factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

– Accelerarea arderii grasimilor – cercetatorii au constatat ca uleiul de nuca de cocos poate avea un rol important in pierderea in greutate. Ca urmare a modului in care sunt absorbite grasimile cu lant mediu acestea sunt mai usor de ars decat alte tipuri de grasimi. Astfel se intensifica procesul arderii grasimilor in ficat si va rezulta o cantitate mai mare de energie. Acest lucru poate contribui la pierderea in greutate.

– Detoxifiere – rezultatul efectului antifungic ar putea fi distrugerea unor specii de fungi din organism. In acest caz, o serie de toxine se pot acumula in sange rezultand inflamatii, iritatii, eruptii cutanate, dureri de cap, indigestie. Acestea sunt simptome comune ale unei reactii de detoxifiere a organismului numit si raspuns Herxheimer. Medicii sugereaza ca in cazul in care apar aceste manifestari sa se scada doza initiala de ulei de cocos, iar apoi acesta sa fie reintrodus treptat.

– Mentinerea sanatatii glandei tiroide – uleiul de cocos poate sustine sanatatea glandei tiroide gratie combinatiei unice de proprietati nutritive si prinfaptul ca acesta ajunge direct la ficat fara a fi nevoie de implicarea hormonilor sau enezimelor in procesul digestiei.

– Rol antiimbatranire – uleiul de nuca de cocos ajuta la incetinirea efectelor imbatranirilor intrucat este bogat in antioxidanti

– Reduce grasimea abdominala – in urma unor studii s-a confirmat ca la femeile care au consumat zilnic 2 linguri de ulei de cocos grasimea absominala a scazut dupa 12 saptamani.

– Consolidarea rezistentei osoase – ca urmare a compozitie sale, uleiul de cocos ajuta la o mai buna absorbtie a calciului, vitaminei D dar si a altor minerale esentiale pentru organism.