,

Greseli de evitat la sala de fitness – variaza exercitiile

De cele mai multe ori, atunci cand facem exercitii, ne focusam pe modalitati de motivare si de diversificare a rutinei zilnice, in loc sa fim atente si la cat de corect le executam. Corect si constant executate, acestea contribuie la obtinerea si mentinerea sanatatii intregului organism.

1 Inceperea antrenamentului fara o incalzire corespunzatoare
Scopul exercitiilor de incalzire este de a pregati organismul pentru efort, articulatiile si grupele musculare ce vor fi antrenate. Sarind peste acest pas important, ne expunem accidentarilor in timpul antrenamentului. La fel de importanta este si relaxarea la sfarsitul antrenamentului, exercitiile de stretching si respiratie, cu rolul de a readuce organismul la parametrii dinaintea efortului.

2 Folosirea greutatilor necorespunzatoare
Este indicat sa ceri sfatul specialistului inainte de a incepe antrenamentul. Fiecarui organism ii corespunde un anumit tip de antrenament, anumite tipuri de exercitii. Iar greutatile si numarul repetarilor sunt diferite in functie de gradul de antrenament, conditia fizica si scopul pe care il urmaresti. Antrenamentul cu greutati presupune si protejarea coloanei. De cele mai multe ori, poti gresi folosind o postura gresita in timpul antrenamentului cu greutati. In general, antrenamentul trenului superior cu greutati se face stand departat, cu genunchii usor flexati, spatele drept si bazinul fixat. Pentru antrenamentele cu greutati foarte mari se impune folosirea centurii de protectie a spatelui.

3 Agresiunea coloanei in timpul antrenamentului abdomenului
Abdomenul inferior, culcat dorsal pe saltea se lucreaza intotdeauna cu mainile sub regiunea lombara, pentru a proteja aceasta zona. Este corect ca de fiecare data cand antrenam abdomenul sa continuam cu exercitii pentru tonifierea spatelui, mai ales a regiunii lombare. Cel mai adesea dupa terminarea exercitiilor pentru abdomen se considera antrenamentul incheiat! Si nu uita antrenamentul spatelui!

4 Echipament neadecvat
Foloseste intotdeauna echipament corespunzator: incaltaminte care sa se potriveasca tipului de antrenament (mai ales pentru alergare), imbracaminte lejera, eventual din bumbac.

5 Respiratia neregulata
Respiratia corecta in timpul antrenamentului este foarte importanta. Se intampla adesea ca in timpul efortului intreaga atentie sa fie focalizata pe corecta executie a exercitiului si respiratia sa fie ignorata. Nu uita sa respiri!

6 Aceeasi rutina
Incearca sa variezi tipul exercitiilor pentru a nu obisnui organismul doar cu un anumit tip de efort si exercitii!