Patrunjelul – beneficii si proprietati
Pătrunjelul este o plantă erbacee medicinală, aliment şi condiment, cultivat în majoritatea zonelor de relief în ţara noastră, care provine din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane.
Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.
Beneficii ale consumului de patrunjel:
• Imbunatateste digestia, prevenind astfel balonarile si indigestia.
• Imbunatateste nivelul de estrogen si reface circulatia sangvina a uterului.
• Are proprietaţi laxative. In cazurile de constipaţie acţioneaza bland, fara efecte secundare.
• Previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului);
• Amelioreaza durerile reumatice;
Pătrunjelul – Precauţii şi contraindicaţii.
Consumul de pătrunjel este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează deoarece planta conţine apiol (estrogen natural) care stimulează contracţia uterină şi diminuează secreţia lactată.