,

Pepenele galben – beneficii pentru sanatate

Ce substanțe nutritive conține pepenele galben și ce beneficii aduce?

Datorită conținutului ridicat de beta-caroten, pepenele galben este o sursă primară de vitamina A, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor, danturii și a pielii, dar și o sursă majoră de vitamina C, ajutând organismul în lupta cu infecțiile și întărind sistemul imunitar.
Pepenele galben mai conține și alți carotenoizi ca luteină, zeaxantină și criptoxantină, substanțe vitale care apără celulele împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Totodată, potasiul pe care-l conține din belșug are rol în sinteza proteinelor și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge în tot corpul.
Pepenele galben este și o sursă moderată de vitamina K, vitamine din complexul B, magneziu și fibre. De asemenea, nu trebuie să uităm că semințele sale furnizează organismului o cantitate considerabilă de acizi grași Omega-3 sub forma acidului alfa-linoleic.

Cum aleg și cum prepar pepenele galben?

Vara este perioada în care pepenele galben se poate consuma din abundență. Dacă vi-l procurați din magazin este recomandat să vă orientați către cei crescuți în mod organic, mai gustoși și bogați în substanțe nutritive.
În alegerea pepenilor galbeni este bine să avem în vedere câteva aspecte. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că fructul nu are pete, lovituri sau imperfecțiuni. Alegeți-l pe cel care este destul de greu pentru mărimea pe care o are, însă evitați să cumpărați un pepene prea mare. Coaja sa trebuie să fie plăcut parfumată, ușor moale și elastică.
Odată cumpărat, pepenele galben trebuie depozitat într-un loc răcoros și bine aerisit. După tăiere, însă, se păstrează cel mai bine la frigider. Înainte de tăiere pepenele trebuie spălat sub un jet abundent de apă deoarece coaja sa poate fi gazda bacteriei Salmonela.
Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale nutritive este bine să-l consumăm în stare crudă. Din pepene galben se pot prepara deserturi, șerbet, sucuri sau chiar supe. Fructul mai poate fi folosit ca ingredient în salate de fructe, prăjituri și plăcinte.
Pepenele galben poate fi savurat ca atare, la micul dejun.

Pepenele galben curata stomacul si pielea
Pentru un tratament eficient de stomac in fiecare zi timp de o saptamana, mancati pepene dimineata, pe stomacul gol (100-200 grame).
Daca doriti sa pierdeti in greutate, timp de o saptamana, mancati doar pepene la mic dejun (300-400 grame).