Chlorella este o algă verde, unicelulară, de dimensiuni foarte mici (sub 10 microni), ce creşte în apă dulce. Este un organism extraordinar, cu o capacitate uimitoare de a se reproduce, de 4 ori pe zi. 

Denumirea ei provine din greaca veche: „chloros” înseamnă verde şi „ella” înseamnă mic. Se spune că este cea mai verde de pe Pământ, acest lucru datorându-se conţinutului uriaş de clorofilă (cel mai mare din regnul vegetal).

Ce proprietăți nutriționale are chlorella?

  • Una dintre cele mai nutritive plante verzi, chlorella este mai bogată în substanțe esențiale pentru organism decât alte plante verzi, precum broccoli sau kale. Trei linguri de chlorella (aproximativ trei linguri rase) conțin 16 g de proteine, 287% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 71% din DZR de vitamina B2, 202% din DZR de fier, 113% din DZR de zinc, un conținut bogat de proteine, 33% din DZR de vitamina B3, 22% din DZR de magneziu, vitamina C până la 40% din DZR, fosfor, vitaminele B1, B6 și B12, cupru, potasiu, calciu, acid folic, omega-3 și, în cantități reduse, fibre. Chlorella conține 410 calorii per 100 g, dar consumul recomandat de 2-10 g pe zi nu-ți va aduce un aport mai mare de 41 de calorii în 24 de ore.

Ce efecte și beneficii pentru sănătate are chlorella?

  • Scade nivelul de colesterol şi zahăr din sânge. Diabetul de tip 2 şi colesterolul mărit sunt afecţiuni din ce în ce mai întâlnite în societatea de astăzi, afecţiuni pe care chlorella le poate ameliora şi chiar trata.
  • Contribuie la funcţionarea optimă a sistemului digestivdatorită conţinutului mare de clorofilă. Chlorella este capabilă să normalizeze flora, să grăbească viteza de vindecare a leziunilor gastro-intestinale şi să calmeze inflamaţiile. Contribuie la vindecarea ulcerului duodenal, a gastritei, colitei şi ameliorează simptomele colonului iritabil.
  • Contribuie la funcţionarea optimă a creierului, îmbunătăţind puterea de concentrare, ușurând tratarea unor stări precum anxietatea sau depresia şi este recomandată bolnavilor de Alzheimer și Parkinson pentru că este capabilă să regenereze celulele nervoase.
  • Te ajută să slăbeşti sănătos. Pentru că are un conţinut mare de antioxidanţi, chlorella elimină nu doar toxinele, ci şi surplusul de grăsime şi, pentru că este bogată în proteine, instalează rapid senzaţia de saţietate. Mai contribuie şi la amplificarea efectelor exerciţiilor fizice, ajutându-te astfel să slăbeşti sănătos, fără să te privezi de vitaminele şi mineralele esenţiale.
  • Menţine organismul tânăr. Chlorella reduce stresul oxidativ ce este cauzat de o alimentaţie incorectă, stres sau poluare. Datorită vitaminelor A şi C, protejează corpul de radicalii liberi şi contribuie la sănătatea şi tinereţea pielii.
  • Echilibrează PH-ul. Pentru că este alcalină, chlorella contribuie la menţinerea unui PH optim în organism, ajutând-ul astfel să funcţioneze corect şi ţinând la distanţă bolile.
  • Luptă împotriva cancerului. Chlorella stimulează celulele T (limfocitele cu rol în imunitatea celulară) şi le ajută să lupte împotriva celulelor canceroase.
  • Te protejează de radiaţii. Persoanele ce urmează un tratament cu radioterapie sau chimioterapie pot consuma cu încredere chlorella, pentru că aceasta diminuează efectele nocive ale tratamentelor, datorită conţinutului ridicat de clorofilă.
  • Tratează bolile genitale. Pentru femei, Chlorella poate fi un excelent adjuvant în tratarea bolilor genitale precum chisturile sau fibroamele ovariene, endomerioza, menstruaţia dureroasă sau scurgerile vaginale cronice. De asemenea, contribuie la reglarea nivelului hormonal.