Gutuile sunt pline de zaharuri sănătoase, vitaminele A, B și C și conțin doze importante de calciu, sodiu, fier, magneziu, seleniu, precum și fibre. Guruile sunt o foarte bună sursă de antioxidati specifici, cu efecte pozitive asupra organismului.

Dincolo de aromă și gust gutuile sunt veritabile medicamente naturale. Sunt excelente pentru tratarea, ameliorarea și menținerea sub control a tuturor problemelor hepatice, fiind un adevărat pansament pentru ficat. Trebuie consumate ca atare, sub forma de piure sau coapte.

Gutuile sunt excelente pentru sănătatea pancreasului și sunt foarte eficiente în ameliorarea problemelor cronice ale plămânilor. Se consumă ca atare sau coapte. Gutuile sunt utile în tratamentul ulcerului, hemoroizilor, a colitei de ferentație și a problemelor cu rinichii, ele favorizând eliminarea acidului uric.

Gutuile sunt o foarte bună sursă de fibre, reduc nivelul colesterolului și au proprietăți dezinfectante și antivirale. Consuml constant are capacitatea de a amenține tensiunea în limite normale și inimă sănătoasă.
Sucul de gutui este recomandat persoanelor care suferă de anemie, fiind bogate în acid folic. Sunt fructele care au capacitatea de a ameliora starea de greață, fapt care le face foarte utile femeilor însărcinate.

Sucul de gutui este un foarte bun diuretic natural contribuind la aliminarea excesului de apă din organism.
În plus gutuile sunt utile în curele de slăbire pentru efectul detoxifiant și diuretic pe care îl au raportat la numărul foarte mic de calorii. În 100 de grame de gutui sunt circa 60 de calorii.